24.7.13

Ajatuksia iOS 7 -käyttöjärjestelmän kuvakkeista

Jo jokseenkin kauan aikaa sitten Apple esitteli uuden iOS 7 -käyttöjärjestelmänsä, jonka mittavat muutokset käyttöliittymäratkaisuissa jatkuivat myös visuaalisella puolella. Huhuja ja vuotoja uudesta ulkoasusta liikkui jo hyvän aikaa ennen WWDC-tapahtumaa, jossa uusi käyttöjärjestelmä julkistettiin.

Useat ovat ylistäneet tätä "kehitystä" lättänämpään ulkoasuun. Tämä Steve Rosen artikkeli ottaa turvallisesti etäisyyttä aiheeseen tekemällä pilaa sekä uudesta että vanhasta iOS-ulkoasusta. Mahdollisesti tässä kirjoitustavassa onkin järkeä näinä epävarmoina aikoina.


WWDC-tapahtumassa julkaistussa videossa Applen henkilökunta heittelee itsekin vitsejä esimerkiksi "vihreästä kankaasta" tai "virtuaalilehmistä". Tämä välittyi allekirjoittaneelle vain yhtiön epävarmuuden läpipaistamisena hymyjen takaa. Applella on ymmärrettävästi valtavat paineet tuottaa jatkoa menestykselleen. Kaikki tämä epävarmuus kuitenkin kielii myös johtamistaidon puutteesta yrityksen sisällä.Tämä artikkeli tuo esiin tosiasian, että skeuomorfi on itseassa myös jotain muutakin kuin pelkkää pintaa, enemmän kuin monissa tiedotusvälineissä on oletettu viime aikoina. Sanan "skeuomorfi" vertaaminen "lättänään" on jo itsessään virheellinen toimenpide. Kuvakkeet ovat kuvakkeita. Sähköpostikuvake Windows Phone -käyttöjärjestelmässä on itseasiassa sekin skeuomorfinen, sillä se viittaa asiaan, tuotteeseen todellisuudessa. Kuvake auttaa käyttäjää ymmärtämään, millainen sovellus sen takaa löytyy.

Suoraan sanottuna, lättänän sekä skeuomorfisen vastakkainasettelu on saanut Puhelinruiskunkin voimaan pahoin. Tämä siksi, että kyseinen niinkutsuttu "väittely" on suorittanut karhunpalveluksen asettamalla kaksi pohjimmiltaan samankaltaista, ja ennemminkin toisiaan palvelevaa, käsitettä toisiaan vastaan. Tämän lisäksi väkipakolla uudistetut ulkoasut ovat omiaan lisäämään pahoinvointiamme.No comments:

Post a Comment